ForsideSebastian Fagerlund

Foto: Sirpa Räihä

Festival komponist

Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlund (f. 1972) har etablert seg som en av de mest fremtredende europeiske komponistene i sin generasjon. Han studerte komposisjon ved Sibelius-akademiet i Helsingfors under veiledning av Erkki Jokinen og mottok sitt diplom i komposisjon i 2004.

Viktige sider ved Fagerlunds arbeid er hans interesse for store former og et dyptgående syn på musikk som uttrykker grunnleggende spørsmål og eksistensielle erfaringer. Fagerlund ble beskrevet i BBC Music Magazine som å være i besittelse av «grenseløse tekniske ressurser til tjeneste for en betydelig fantasi.» En svært virtuos instrumental følelse og sterk følelse av musikerskap er merkbar i alle verkene hans, og skaper musikalske dramaer der kraftfulle uttrykk kombineres med intensitet og levende kommunikasjon, samt en åpenhet mot ulike musikktradisjoner.

Verk av Fagerlund er bestilt og fremført av en rekke store orkestre, fremragende dirigenter og musikere over hele verden. Hans produksjon spenner fra opera til kammer- og soloverk, de viktigste stykkene er hans operaer og verk for orkester. Utøvere av verkene hans inkluderer BBC Symphony Orchestra, Bergen Filharmoniske Orkester, Finlands Radios Symfoniorkester, Singapore Symphony Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchestra, Buffalo Symphony Orchestra, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, og han har jobbet tett med dirigenter og musikere som Dima Slobodeniouk, Anne Sofie von Otter, Edward Gardner, Hannu Lintu, Pekka Kuusisto, Sakari Oramo, Osmo Vänskä og John Storgårds. Fagerlund har vært gjestekomponist på en rekke festivaler rundt om i verden, som Aspen Music Festival, Baltic Sea Festival og Kuhmo Chamber Music Festival.

I 2011 ble Fagerlund tildelt Finlands anerkjente Teosto-pris, en av de største musikkprisene i Skandinavia, for sitt orkesterverk Ignite. Samme år ble Ignite også valgt ut som et anbefalt verk ved International Rostrum of Composers 2011 i Wien. For 2016/17 ble Fagerlund utnevnt til Composer in Residence ved Royal Concertgebouw i Amsterdam, Holland. Hans opera Höstsonaten ble urfremført på den finske nasjonaloperaen i sesongen 2017/18 til stor kritikerros, Financial Times beskrev den som «Striking, Superb», og den fikk sin svenske og asiatiske premiere i Malmø og Hong Kong i henholdsvis september og oktober 2019, før nye oppsetninger i Helsinki.

I 2018 mottok innspillingen av hans fagottkonsert Mana BBC Music Magazine Awards i Concerto-kategorien. I februar 2019 hadde Fagerlunds cellokonsert, Nomade, premiere på Elbphilharmonie med solist Nicolas Altstaedt og NDR Elbphilharmonie Orchester dirigert av Hannu Lintu.

Siden 2013 har Fagerlund vært kunstnerisk leder for RUSK Kammermusikkfestival i Jakobstad, Finland. Fagerlunds musikk er tilgjengelig på plateselskapet BIS.

Medvirker PÅ FØLGENDE KONSERTER:

Velkommen til 2024-festivalen i vakre Sandefjord fra 2. til 6. juli. Fem dager med uforglemmelige musikkopplevelser.

NO