2021 programtema

Illumination

Programtemaet for 2021 har vi kalt lllumination. Den 16. desember 1999, på Beethovens 229ende fødselsdag, skjedde den største gammastråleeksplosjonen noen gang observert i universet. Gløden etter eksplosjonen, som fikk navnet ‘The Beethoven Burst’, var også den sterkeste og lengstvarende. Det kunne slik minne om gamle Ludwig, både i det eruptive for sin samtid og i sin lyskraft og påvirkning av komponister etter ham. Slik eksplosjonen skjedde ett år før 230 års jubileet, vil dette programmet presenteres ett år etter 250 års jubileet, denne gangen ikke av kosmiske- men av globale grunner, vi kjenner dem alle. Vi presenterer utvalgte verk av mesteren selv, dertil sentrale verk av komponister som på forskjellig vis forholdt seg sterkt til ham.

Schubert hadde et dypt ærbødig forhold til Beethoven og beundret ham voldsomt. Han opplevde vel like mye å leve i Beethovens skygge som i hans lys. Da Schubert hørte Beethovens ciss moll strykekvartett, spurte han: “Hva er det igjen for oss andre å komponere?”  Vi spiller flere av Schuberts verker, den gigantiske klavertrioen i ess-dur, samt to av hans sanger med obligat ledsagerinstrument i tillegg til klaveret. 

”Hva er det igjen for oss andre å komponere?.”

– Franz Schubert

Britten hadde et voldsomt forhold til Beethoven, og også til Brahms i sin tidlige ungdom. Dette forholdet kjølnet etterhvert i nærmest fadermordlignende grad. Men Schubert forble et livslangt kjærlighetsforhold for Britten, og det er et slektskap mellom de to. Det er som eventyr: Idyllisk, pastoralt, magisk lysende men ofte med noe tragisk og angstfylt i bunnen.

2021 festivalen åpnes og avsluttes med to av Brittens helt fabelaktige verker for sang og strykere: ‘Les illuminations’ åpner ballet med ekstatisk surrealistiske lysglimt til Rimbauds tekster, og ‘Serenaden’ med et horn i tillegg avslutter det hele med fjerne, ensomme hornklanger. Sopranpartiet i Les Illuminations synges av vår strålende sopran Ann-Helen Moen og tenorpartiet i Serenaden synges av vår internasjonalt feterte, og nylig kontrakfestede tenor ved vårt eget staselige operahus, Magnus Staveland. 

Orkesteret er nystartede Fjord Festival Strings, sammensatt av noen av Norges fremste strykertalenter. Vi vil også få høre flere av dem i mindre kammermusikkonstellasjoner, med hverandre og med de etablerte internasjonale solister. Dette gleder vi oss stort til; musikkens verden er forunderlig grenseløs, og i få sammenhenger kan aldersforskjeller nærmest fordampe, som i inspirert samspill. 

Våre internasjonale solister er for andre år på rad blitt byttet ut med norske på grunn av stadig karanteneproblematikk. Men å være boende i Norge står ikke i motsetnig til å være på internasjonalt nivå. Vi har to strålende pianister med oss: Marina Kan Selvik, som har gjort nordmann av seg, og nå er i ferd med å få stadig større oppgaver. Dertil vår egen Christian Ihle Hadland, en musikernes musiker som blir mer og mer allemannseie.

Vi har fått med vår glimrende klarinettist Björn Nymann, Finlandssvensk, og dermed en som taler skandinavias mest malmfulle språk. Soloklarinett i KORK, professor ved Musikkhøyskolen, og en av våre aller fineste musikere.

Hans landsmann Sebastian Fagerlund skulle vært hos oss i år med en bred presentasjon av hans musikk. Dette blir nå utsatt til neste år, men vi får en forsmak i år med to av hans verker.

Elbjørg Hemsing har allerede i flere år gjort seg gjeldende som et stort talent, både solistisk og kammermusikalsk, og har nå riktig foldet sine vinger ut med en gnistrende innspilling av Griegs fiolinsonater, som gikk til topps i spelemannsprisen. Øyvind Bjorå er en fremragende og allsidig musiker, fiolinist, dirigent og leder som vi vil se og høre i flere roller.

På cello har vi fått med oss fremragende Audun Sandvik, som med sin varme og betagende tone vil sette preg på årets festival, både ved sitt eget spill, og ved å spille andre gode som det heter på fotballsk. 

Aksel Rykkvin ha vært med oss flere ganger før, og nå blir han å høre i gruppen Young Voices, Med Barbershop, og Beatles, her i samspill med Sandefjords egen Hans Mathisen. En jazzgitarist av de aller beste, godt kjent i byen… og langt utenfor.

Fjord Classics er en plante som får stadig dypere røtter i Sandefjord, samtidig som bladverket strekker seg videre oppover.

Velkommen til store konsertopplevelser!

Lars Anders Tomter og Camilla Kjøll,
kunstneriske ledere

Velkommen til 2024-festivalen i vakre Sandefjord fra 2. til 6. juli. Fem dager med uforglemmelige musikkopplevelser.

NO