Velkommen til Fjord Classics 2024 - 2.-6. juli
2020V2 programtema

Nær

Vi lever i underlige tider, og noe av det vanskeligste å forholde seg til er uforutsigbarheten. Graden av risiko, hvilke tiltak som skal iverksettes eller oppheves, hvor og når. En merkelig blanding av betvingende nødvendighet og luftig eksperimentering. Men at våre liv er blitt snudd på hodet, er sikkert.

Individuelt og i familiesammenheng; besteforeldre som ikke får møte barnebarn. I samfunnet nasjonalt og globalt, menneskelig og økonomisk. En av de mest kontraintuitive forholdsregler er at vi skal vise omsorg gjennom distansering, smak på den.

Når vi i Fjord Classics er blitt nødt til å forandre vårt program fundamentalt på grunn av reiserestriksjoner mellom landene og pålegg om minsteavstand på scene og i sal, benytter vi anledningen til å by vårt publikum noe vi har et ekstra behov for i våre dager: Det nære, det følelsesfylte, det varme, det kjente.

Vi har vendt oss mot romantikken: Brahms, Schumann og vår egen Grieg. Der tidligere tiders musikk- og åndsliv hadde menneskets forhold til Gud og skjebnen som viktig tema, er det på 1800-tallet menneskers forhold seg imellom som er det essensielle.

En av de mest kontraintuitive forholdsregler er at vi skal vise omsorg gjennom distansering, smak på den.

Noen bautaer av kokende, lidenskapelige, heftige og begeistrede følelser danner søylen i årets program: Griegs store strykekvartett, Brahms’ og Schumanns klaverkvintetter. Dertil Mozarts geniale stryketrio med den tilforlatelige tittelen DivertimentoMeddelsomme engler i munter-alvorlig dialog, svevende mellom himmel og jord. 

Vi har altså måttet holde oss innenfor landets grenser når det gjelder musikere, men i dagens Norge medfører ikke det kompromisser med nivået, vi er velsignet med atskillige internasjonale toppmusikere her til lands! På klaver har vi vært så heldige å få med oss eminente Håvard Gimse samt unge Marina Kan Selvik, som er den eneste fra det opprinnelige program som er med. Henning Kraggerud og Guro Kleven Hagen er strålende fiolinister, med verden som arbeidsplass, Norge som hjemstavn. Cellisten Sandra Lied Haga har vært hos Fjord Classics før og står akkurat nå på dørstokken til en internasjonal karriere med sin fantastiske CD-innspilling av Dvoraks cellokonsert og Tsjaikovskijs Rokokkovariasjoner, sentrale referanseverker der internasjonal presse allerede har plassert henne blant de beste. Det skal sies at hun har vært internasjonalt aktiv og blitt lagt merke til i en årrekke allerede, sin unge alder til tross.

To strålende sangere vil også gjeste oss; Halvor Melien som er en godt etablert lied- og oratoriesanger, aktiv over hele Europa, og Marita Sølberg, som har fått hårene til å reise seg på utallige operaforestillinger. Det blir en glede å høre hennes vidunderlige stemme bære en aften alene i samspill med Marina Kan Selvik.

Vi skulle i år ha lansert vårt unge kammerorkester Fjord Festival Strings, noe som nå må utsettes til neste år. Men her snakker vi også om store talenter med individuelt nivå til å begeistres over og imponeres av. De vil presenteres i mindre kammermusikkgrupper ved lunsjkonserter på The Note café og musikkbar som nylig flyttet inn i splitter nye lokaler. Vi gleder oss!

Det har vært utvist mye kreativitet i musikkformidling disse månedene, konserter fra balkonger, streaming  av konserter, noe spontant og annet med stort oppbud av teknikk og planlegginng. Ved Fjord Classics festival i sommer velger vi en litt annen vei. Konserter vet vi at vi kan arrangere, pr. nå for opp til to hundre om plassen tillater. Vi kommer til å ha et filmteam til å filme konsertene, riktig forseggjorte og kostnadskrevende kvalitetsproduksjoner. Takk til alle bidragsytere som har latt oss omdisponere på denne måten! Ved siden av konsertproduksjoner vil vi dokumentere festivalatmosfæren, musikere og publikum, stedet og ikke minst denne merkelige tiden vi nå gjennomlever.

Nettopp nå trenger vi skjønnhet og dybde, kanskje mer enn kjappe løsninger.

Vi ønsker dere velkommen til rike og fullbyrdende lytteropplevelser i Sandefjord! 

Lars Anders Tomter og Camilla Kjøll,
kunstneriske ledere

Velkommen til 2024-festivalen i vakre Sandefjord fra 2. til 6. juli. Fem dager med uforglemmelige musikkopplevelser.

NO