Velkommen til Fjord Classics 2024 - 2.-6. juli
ForsideTorleif Thedéen

Foto: Nikolai Lund

cello

Torleif Thedéen

Den svenske cellisten Torleif Thedéen er en av de mest fremtredende instrumentalistene i Norden og er internasjonalt anerkjent som recitalist, konsertsolist, plateartist og pedagog. Han er førsteprisvinner i flere viktige, internasjonale cellokonkurranser, deriblant Pablo Casals-konkurransen. Han er gjesteprofessor i cello ved Royal College of Music i London og professor ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

I en karriere som strekker seg over fire tiår har Torleif opptrådt med noen av verdens største orkestre, blant dem Czech Philharmonic, Netherlands Philharmonic, London Philharmonic, DSO Berlin, Vienna Symphony Orchestra, The Hallé Orchestra, Moscow Philharmonic, City of Birmingham SO, Dresden Philharmonic, Royal Philharmonic og BBC Philharmonic.

Han har jobbet med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund, Petrenko, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Franz Welser-Möst, Gennady Rozhdestvensky, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Mario Venzago og Leif Segerstam. Han opptrer jevnlig med alle de store nordiske orkestrene og nyter et spirende forhold til orkestre og festivaler i antipodene.

Som kammermusiker er Torleif kjent fra de prestisjetunge scenene i Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Philharmonie i Berlin og Concertgebouw i Amsterdam. Han har opptrådt under Praha vårfestival,  Verbier-festivalen i Sveits, og på kammermusikkfestivalene i Schleswig-Holstein, Bordeaux, Oslo, Bath, Stavanger, Kuhmo m.fl. Blant hans samarbeidspartnere finner vi navn som Janine Jansen, Julian Rachlin, Itamar Golan, Maxim Rysanov, Leif Ove Andsnes, Marc-André Hamelin, Lars Anders Tomter, Henning Kraggerud, Roland Pöntinen og Martin Fröst.

Torleifs innspillinger har gitt ham en rekke utmerkelser. Han ble tildelt Edison-prisen i 2018 for innspillingen av Messiaens Quartet for the End of Time med Martin Fröst, Lucas Debargue og Janine Jansen på Sony-etiketten. Hans innspilling av Shostakovich Cello Concertos vant en Cannes Classical Award, og hans beretning om Bach Cello Suites ble valgt ut som «Månedens valg» av BBC Music Magazine. Diskografien hans inkluderer også konsertene til Dvořák, Elgar, Saint-Saens, Lalo, Kabalevsky, Lutoslawski og et vell av samtidsmusikk. 

Thedéen spiller på en Guadagnini-cello fra 1783, på utlån fra den norske Dextra-stiftelsen, og den er tidligere eid av Mstislav Rostropovich!

Fra 2020 har Torleif vært representert av Nordic Artists Management.

Medvirker PÅ FØLGENDE KONSERTER:

Velkommen til 2024-festivalen i vakre Sandefjord fra 2. til 6. juli. Fem dager med uforglemmelige musikkopplevelser.

NO