Velkommen til Fjord Classics 2024 - 2.-6. juli

Bjørn Simensen – «Operasjefen» tilbake i manesjen

av | nov 22, 2017 | Artikler

Bjørn Simensen, operasjefen gjennom 18 år har takket ja til å være ærespresident for Fjord Classics. Dermed er han tilbake i Sandefjord, som i hans tid ble gjort til en betydelig konsertby både nasjonalt og internasjonalt.

Alt ligger til rette i Sandefjord for å skape en internasjonal festival helt i toppsjiktet, hevder Simensen. For ca. 40 år siden etablerte han serien Mesterringen, som hadde 600 medlemmer, og hele 200 var på venteliste. Konsertsalen Hjertnes ble besøkt av utallige artister i verdensklasse. Som fiolinisten Isaac Stern sa da han fikk se alle plakatene i green room: «I see they have all been here». Journalist Bjørn Ulstad skrev blant annet følgende I Sandefjords Blad om denne fyren midt i 20-årene, som av mange ganske sikkert ble ansett som en «langhåra pudding» da han ankom, men som hadde hatt en kong Midas-effekt på kulturspredningen i Sandefjord. Ulstad fortsatte: «Til da hadde vi sett russerevyen, Thunders og Hep Stars. Noen hadde til og med fått med seg Riefling og Olav Eriksen. Og ikke et vondt ord om noen av dem. Men nå fikk vi se Ashkenazy, Oistrakh, Stern, Procol Harum og Oscar Peterson. Blant mange flere.»

Men Simensen understreker ofte at en av hans hovedoppgaver var også å ha fokus mot det lokale. Å støtte Sverre Valen og Sandefjord Jentekor var meget høyt prioritert. Det samme gjaldt for Sandefjord Teaterforening og for Breidablikk Teaterforening ved sin store drivkraft Hroar Buskerud. Sandefjord er heldigvis fremdeles beriket med et attraktivt og spennende musikkliv. Gjennom mange år har både MISK (Musikk i Sandefjord kirke) og KI (Kulturelt Initiativ) gitt publikum hundrevis av store konsertopplevelser. Svein Rustad i MISK og Dag Nilsen i KI har begge stått i spissen for å arrangere attraktive både konserter og festivaler. 

Gjennom nyskapningen Fjord Classics som et viktig supplement til MISK og KI kan tradisjonen med å bringe artister i verdensklasse fortsette, sier Simensen. Derfor ønsker han å engasjere seg enda en gang i manesjen – riktignok i en annen rolle enn for 40 år siden. Som man kan lese i hans biografi Operasjefen, var han tilfreds med det meste rundt det som satte Sandefjord på kartet som en stor kulturby. Navnekonkurransen til det storslagne anlegget, gav navnet Hjertnes. Han hadde selv tatt initiativet til konkurransen, men han syntes det ble for lokalt. I forbindelse med lanseringen av Operasjefen, foreslo han et navnebytte fra Hjertnes til Jahrehallen. Det gir både berømmelse og anerkjennelse. Tenk stort – tenk Sandefjord – gjelder utvilsomt også for byens musikkliv.

Ivar Kjøll
Frivillig i Fjord Classics

0 kommentarer

NO