ALMA MATER
Da vi startet Fjord Classics for sju år siden, var programmet inspirert av Livets dans, Edvard Munchs mangfoldige og virvlende bilde. I år er det et annet av Munchs bilder som har gitt tittel til programmet, det mer stoiske Alma Mater. Bildet henger på sideveggen i Universitetets Aula i Oslo, og motivet er en kvinne med et spebarn i fanget og større barn som leker omkring henne. Det hele er favnet av høy himmel, gråhvite skydotter, blånende åser, fjorden.
Begrepet Alma Mater, «nærende mor», trekker linjer tilbake til Universitetet i Bologna, som opprinnelig het Alma Mater Studiorum (grunnlagt i 1088). Tonen blir satt allerede fra åpningskonserten, der vi får høre Vivaldis fire årstider. Dette henspiller både på den rødhårede prestens lærergjerning på pikeskolen i Venezia, og også på den naturskildrende musikken, Moder Jord.
Bernhard Shaw: Those who can, do. Those who cannot, teach. Dette synes ikke å gjelde i musikkens verden, her overleveres det, selv om den strenge lærerskikkelsen ikke er den vi forbinder med musikk. Vi snakker heller om mentor, idol, guru, mester.
Verdens kanskje fremste cembalist, Mahan Esfahani, vil gjennom festivalen spille hele første bok av Bachs Wohltemperierte Klavier, der vi gjennom 24 preludier og fuger geleides systematisk gjennom samtlige tonearter på nærmest vitenskapelig vis.
Hindemiths pendant, Ludus Tonalis vil også bli å høre i sin helhet, dertil smakebiter fra Sjostakovitsj’ preludier og fuger, alle optimale synteser av utforskning, pedagogikk, alvorlig lek, klanglig struktur, trening for fingre, nytelse for sansene og oppløftelse for sjelen, stimulans for intellektet.
Etter åpningskonserten i Sandefjord kunst- og kulturkirke, bærer det videre til Kurbadet, der vi får høre Gluntarne, Gunnar Wennerbergs umåtelig populære studentersanger: Magisteren og Glunten i vennskapelig dialog, kjent og kjært for mange, her med Magnus Berg og Aleksander Løe Myrling, to unge stemmer med mer malm enn alderen skulle tilsi.
Jomfru Maria assosieres med Alma Mater, og vi vil spille to utgaver av Stabat Mater, som beskriver Marias smerte ved sin sønns død på korset. Pergolesis velkjente utgave og dertil en helt ny, skrevet av Tyler Futrell. Solistpartiene blir sunget av mezzosopran Astrid Nordstad som var hos oss i fjor, og sopranen Eirin Rognerud.
En annen Maria, Magdalena, blir også besunget. Sinikka Langeland vil synge om henne, folkemusikalsk akkompagnert av sin kantele, dertil innrammet av Bach med Kåre Norstoga på kirkens flotte orgel og undertegnede på Gasparo da Salo-bratsjen fra 1590.
Øvrige traktører av tangenter blir pianistene Dénes Várjon fra Ungarn og norske Eirik Stømner. På fiolin har vi Henning Kraggerud og Stephen Waarts fra USA, samt vår med-kunstneriske leder, Cam Kjøll. Adrian Brendel fra England vil glede oss med varme cellotoner.
Oslo Kammerakademi er med oss, 7 mann sterkt. I Mozarts klaverkonsert i G-dur, den 17de i denne gylne rekken av mesterverker, vil de forene krefter med før nevnte Dénes Várjon, og vårt herlige kammerorkester, Fjord Festival Strings, ledet av Cam Kjøll. Deres unge energi vil berike festivalen både som orkester og i kammermusikalsk samspill med de internasjonale solistene. Ut av orkesteret har det også sprunget ensembler, som dyrker kammermusikken gjennom året. En fremragende strykekvartett, MODE-kvartetten, blir å høre i tre verker.
Moder jord er som nevnt en av assosiasjonene til årets tema, og vi blir på avslutningskonserten fløyet ut i sommerkvelden på pastorale tonetepper, slik Vivaldi bringer oss inn ved åpningen.
Vi ønsker dere velkommen til rike og fullbyrdende lytteropplevelser i Sandefjord!
Lars Anders Tomter
kunstnerisk leder